APARATOWNIA

1. Zespół pasteryzacji mleka
•    Zbiornik pośredni (Cylindryczny zamknięty zbiornik z hermetycznie zamkniętą klapą i pochyłym dnem)
– Sonda najwyższego poziomu stanie pustym
– Króciec zasilania
– Króciec odbioru
– Głowica myjąca
– Króciec przelewu i odprowadzanie powietrza ze zbiornika
•    Pompa mleka
•    Pompa do powiększenia ciśnienia mleka
•    Regulacja i kontrola przepływu mleka
– Elektromagnetyczny czujnik przepływu
•    Płytowy wymiennik ciepła
4-sekcyjny
– sekcja wymiany 1
– sekcja wymiany 2
– sekcja pasteryzacji
– sekcja schładzania
Program temperaturowy
– temperatura wejściowa 4-6℃
– temperatura separacji 45-55℃
– temperatura pasteryzacji 74±2℃
– temperatura wody lodowej 1-2℃
— Płyty wykonane są ze stali nierdzewnej AISI 316 L
— Przystosowana jest do przeprowadzenia mycia w obiegu zamkniętym
• Przytrzymywacz rurowy
Czas przetrzymywania mleka w temperaturze pasteryzacji 20 sek.

2. Układ separacji śmietanki z mleka

– Zawór regulacyjny z przepływomierzem-śmietanka
– Zawór o stałym ciśnieniu z manometrem – mleko
– Sterownik zaworów

3. Standomat (Układ pozwoli normalizować zawartość tłuszczu w mleku i śmietance)
– Temperatura na wejściu: 50-55℃
– Standaryzowana śmietanka- 25-40%
– Standaryzowane mleko 0,5-3,8%

4. Zbiornik magazynowy dla mleka pasteryzowanego- 2 szt.
– Materiał: stal kwasoodporna typu AISI 304 L
– Pionowy
– Izolowany
– Mieszadło śmigłowe
– Odpowietrznik
– Spustowo-napełniający króciec
– Wewnętrzne doprowadzenie do systemu mycia CIP
– Czujnik maksymalnego napełnienia
– Czujnik temperatury
– Czujnik ciśnienia

5. Odzazowywacz
– Materiał: stal kwasoodporna typu AISI 316 L
– Wyposażony w manometr
– Elektroniczna kontrola poziomu

6. Płytowy oziębiacz surowej śmietanki
Temperatura chłodzenia 4-6℃
System składa się z:
– płytowego oziębiacza
– pompy produktu
– pompy dodatkowej

7. Zbiornik surowej śmietanki
– Przeznaczony do przechowywania śmietanki
– Napęd mieszadła (motoreduktor)
– Odprowadzanie powietrza
– Króciec czujnika maksymalnego napełnienia
– Króciec czujnika ciśnieniowego pomiaru objętości
– Króciec czujnika temperatury produktu
– Spustowo-napełniający króciec produktu