Ta linia pozwala na produkcję twardych i półtwardych serów podpuszczkowych, które są przekazywane do dalszego dojrzewania. Wanna wstępnego umożliwia produkcję sera z bloku wstępnie prasowanego. Po wstępnym prasowaniu i formowaniu ser jest kierowany do ostatecznego prasowania i solenia, po pakowaniu – na dojrzewanie.
Linia służy do produkcji twardych i półtwardych serów podpuszczkowych, które są przekazywane do dalszego dojrzewania. Kolumna formująca pozwala produkować ser metodą nalewową. Po formowaniu ser jest kierowany do ostatecznego prasowania i solenia, po pakowaniu – na dojrzewanie.
Linia umożliwia produkcję takich serów jak: Adygejski, bryndza, ricotta, itp. Sery z tej grupy są dobre tym, że w technologii ich produkcji nie ma etapu dojrzewania, co pozwala skrócić czas produkcji, ale nie stracić walory smakowe.
Do tej grupy należą sery, które w technologii mają etap cheddaryzacji, m.in.: mozzarella, suluguni, cheddar itp. Cheddaryzacja – jest to proces zmiany masy serowej pod wpływem kwasu mlekowego do osiągnięcia jego włóknisto-warstwowej struktury w wyniku wzmocnienia kwaśno-mlekowego procesu.